4HANDS - MATS NORREFALK OCH BÖRJE SANDQUIST


Börje & Mats

4Hands - är en gitarrduo som består av Mats Norrefalk och Börje Sandquist, båda väl-etablerade och garvade musiker. Med sina två gitarrer - en stål och en nylon - skapar de genreöverskridande musik. De lyckas smälta samman den klassiska och den gehörstraderade traditionen på ett egenartat sätt. Hos dem får Hector Villa-Lobos "Dansa do Indio Branco" den primitiva vildhet som antagligen föresvävat tonsättaren, medan den argentinska folkmelodin "Zamba de Vargas" ges en touch av blues som ytterligare förstärker sorgsenheten i denna musik. En stor del av duons inspiration finns i sydamerikansk musik.

Förutom egna vinklingar på redan existerande musik så upptas duons program till stor del av egna kompositioner. Dessa kan innehålla smäktande melodier som Norrefalks "Southern Cross", lekfullhet som hans "Aquarush" eller hejdlös upptäckarglädje som Sandquists "Samba de todas as notas". Genom att välja mellan olika gitarrinstrument når Mats och Börje en stor omväxling i klanguttrycket. De har förutom raio och TV spelat på Vattenfestivalen, Malmöfestivalen, Gitarrfestivalerna i Stockholm och Malmö, Örebro Kammarmusikdagar och Musik vid Siljan. Duon har även turnérat i Colombia. I mars 2002 deltog 4Hands på en festival i Madrid.

På debutalbumet "4 Hands" (Gazell Records / VDFCD-8005), lyckas de på ett högst personligt sätt föra fram sina egna låtar samt tolkningar av andras kompositioner i en känslofull anda av latinamerikansk tradition. Det andra albumet heter "Samborombon" och innehåller förutom egna kompositioner en stor del av Evert Taubes musik arrangerat på ett personligt sätt.

Mats Norrefalk
är improvisationsmusiker med gitarr som huvudinstrument. Han är lärare i afroamerikansk tradition vid Örebro Musikhögskola. Han har spelat med bland andra Lill Lindfors, Håkan Hagegård, Jeanette Köhn, Örebrobandet Big Blues & Boogie och har tillsammans med organisten Ulf Samuelsson spelat in en CD.

Börje Sandquist
är klassisk gitarrist och undervisar vid musikhögskolan i Malmö. Han har spelat in en hel del skivor, både som solist och tillsammans med andra, "Diger-Janke" och "Börjes spelbok" för att nämna några. Han har dessutom gjort sig känd som en utmärkt arrangör. På Göran Söllschers första skiva med Beatlesmusik, står Börje för 6 av arrangemangen.

Georg Wadenius säger så här om 4Hands första album:
"Bra musik talar för sig själv, och detta album innehåller definitivt musik som förtjänar att bli upptäckt och spridas internationellt"

CD-skivor utgivna på Gazell:

1. VDFCD-8005 "4hands" (1998)
2. VDFCD-8007 "Samborombon" (1999)